Pénteken a budapesti Lantos Mihály Sportközpont ad otthont a Magyar Nagydíjsorozat első 2022-es versenyének. Mutatunk öt érdekesnek ígérkező sztorit, ami miatt érdemes lesz akár a helyszínen végig követni az eseményeket.

 

1) Az Eb-ezüstérmes Kozák Luca és Halász Bence hazai pályán

Férfi kalapácsvetés: 15:45, Női 100 m gát: 16:45

A müncheni Európa-bajnokságon rekordlétszámmal részt vevő magyar csapatból ketten is fantasztikus ezüstéremmel térhettek haza. Előbb Halász Bence lett óriási, 80,92 méteres egyéni csúccsal második helyezett kalapácsvetésben, majd a kontinensviadal utolsó napján Kozák Luca kétszer is 12.69 másodperces magyar csúcsot futva állhatott fel a dobogóra 100 m gáton.

A bajor fővárosban elért remek eredményeiknek köszönhetően mindketten teljesítették a 2023. augusztus 19. és 27. között megrendezésre kerülő budapesti világbajnokság kvalifikációs szintjét. Kíváncsian várjuk, hogy a szezon utolsó szakaszában mire lesznek képesek!

2) Takács Boglárka egy olimpiai bajnok ellen fut 100 méteren

Női 100 m sík: 17:10

A nemrég 21. születésnapját ünneplő Takács Boglárka bemutatkozása is remekül sikerült élete első felnőtt világversenyén. Fiatal magyar csúcstartónk az első körből futamgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe Münchenben, ahol szintén nagyszerűen helyt állt.

A Budapesti Honvéd Sportegyesület sprintere már több mint tehetség, ezt a pénteki viadalon az olimpiai bajnok Natasha Morrison ellen ismét megmutathatja. A jamaicai váltóval Tokióban győztes riválisnak 10.87 másodperces egyéni csúcsa van, idén pedig 11.06 a legjobb ideje, utóbbit pont a Gyulai István Memorialon futotta szűk egy hónapja.

3) Fiatal magyar tehetségek

Női kalapácsvetés: 14:15, Férfi kalapácsvetés: 15:45, Férfi magasugrás: 16:30, Női 100 m gát: 16:45, Női gerelyhajítás: 17:00, Női távolugrás: 17:35, Férfi 800 méter: 17:45, Női 400 m gát: 18:00, Férfi 3000 m akadály: 18:50

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb szezonján van túl a magyar utánpótlás. A korosztályos világeseményeken és a felnőtt Európa-bajnokságon remeklő fiatalok közül jó néhányan lehetőséget kapnak a Magyar Nagydíjsorozaton is a bizonyításra.

Ilyen Tóth Anna, aki szédületesen nagy korosztályos magyar csúccsal lett bronzérmes Caliban az U20-as világbajnokságon 100 m gáton. Szintén Kolumbiában a gerelyhajító Kövér Fanni, az U18-as Eb-n ezüstérmes kalapácsvető Viszkeleti Villő és a magasugró Guth Mátyás egyaránt az 5. helyen végzett. Az ott kalapácsvetésben szintén döntőbe jutó Csatári Jázmin és Csekő Miklós korosztályában egyaránt a világ élmezőnyébe tartoznak. Kubasi János 800 méteren, Kovács Ferenc Soma 3000 m akadályon segíti iramfutóként a többieket.

Utóbbi versenyszámban Palkovits István tavaly ugyanitt U23-as magyar rekordot futott, amit aztán a mostani szezonban Marseille-ben tovább javított. Nem lennénk meglepve, ha 8:27.06-os futásánál ezúttal még jobban teljesítene. Farkas Petra pár napja szintén biztató teljesítményt nyújtott női távolugrásban Roveretóban – ezúttal a jól megszokott hazai riválisai mellett az ecuadori Yuliana Angulo ellen mutathatja meg képességeit. Huller Dániel a bravúros Eb-elődöntős szereplése után először áll rajthoz 800 méteren, ahogyan Molnár Jankát is először láthatjuk Eb-debütálása után 400 m gáton.

4) A „két Réka” a sikeres Eb után a győzelemre hajt

Női kalapácsvetés: 14:15, Női gerelyhajítás: 17:00

Az egyaránt az 1996-os korosztályt képviselő Gyurátz Réka és Szilágyi Réka pályafutásában eddig is sok közös dolog volt, de az Európa-bajnokságon kettejük karrierje még inkább összefonódott. Mindkét dobónk számára a müncheni kontinensviadal hozta el az igazi áttörést azzal, hogy bejutottak a kalapácsvetés, illetve a gerelyhajítás döntőjébe, majd ott remek versenyzéssel életük eddigi(!) legjobb helyezését érték el felnőtt világversenyen.

Gyurátz Réka négy évvel ezelőtti Eb-9. helyén két pozíciót javított kalapácsvetésben, Szilágyi Réka pedig a bravúros 4. helyen végzett gerelyhajításban. A Nagydíjsorozaton mindketten győzelmi esélyekkel szállnak harcba pénteken, ha pedig sikerülne 72,70, illetve 62,45 méteres egyéni legjobbjukhoz közel kerülni, akkor azzal értékes pontokat gyűjthetnének a vb-kvalifikációban is.

Szilágyi Réka ráadásul veretlenségének megőrzéséért dobhat majd, ugyanis 2021-ben Tatabányán és a Lantos Mihály Sportközpontban sem talált legyőzőre!

5) A világ 4. leggyorsabb gátfutója a magyarok ellen

Férfi 110 m gát: 17:00

Talán a férfi 110 méteres gátfutás az a versenyszám mindegyik közül, amelyben a legnehezebb bekerülni egy-egy világeseményre az amerikai csapatba. Mindezt jól bizonyítja, hogy annak a Freddie Crittendennek sem sikerült kiharcolni a helyét az oregoni vb-keretbe, aki nemrég az észak- és közép-amerikai bajnokságon félelmetes 13.00 másodperccel diadalmaskodott.

Ez a világ idei 4. legjobb eredménye is lett egyben, így a müncheni Eb-re egyaránt kijutó Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel triónak a földkerekség egyik leggyorsabbjával kell farkasszemet néznie. Hármójuknak köszönhetően a férfi kalapácsvetés mellett ez volt a másik versenyszám, amiben maximális, három magyar atléta képviselte a piros-fehér-zöld színeket a kontinensviadalon.

Szendrei Zoltán